Biografija

Muzički put mostarske kantautorice Anite Šunjić počeo je u jednom tržnom centru u Zvorniku 1990. godine, kada je kao dvogodišnjakinja ugledala igračku gitaru u jednom od izloga. Prva gitara došla je tri godine kasnije, kad je zajedno s najboljim prijateljem Ivanom u Malom Zvorniku počela učiti akorde i razvijati sluh. Desilo bi se neko pojavljivanje na školskim priredbama, s dvije gitare i dječjim glasovima. Njihov zajednički rad trajao je tri godine, sve do njenog preseljenja u Mostar 1996. godine. Godinama poslije toga dešavali su se muzički susreti i ta iskrena povezanost u muzici nikad nije prestala.

U Mostaru osmogodišnja Anita dalje nastavlja sama učiti nove pjesme, akorde, i dešavaju se i prve ideje, prve autorske pjesme. Naravno, sve je to imalo i dalje dječiji prizvuk i stil pisanja. U sedmom/osmom razredu osnovne škole postaje dio benda „ZAOS“ (inicijali) uz koji je imala priliku shvatiti kako je to stvarati aranžmane s ostalim kolegama. I dalje postoji cd sa 3 snimljene pjesme s probe.

Mnogo ozbiljnija priča desila se u njenoj 18-oj godini života kada su tri Mostarke (Ana, Martina, Anita) oformile bend Venus. Venus je postojao ukupno pet godina, a finalno je imao pet članica (Vesna, Barbara), jer se vremenom napredovalo i sa zvukom i novim prilikama. Najuspješniji dani tokom postojanja benda su: sudjelovanje u regionalnom televizijskom showu „Rat bendova“ na TV OBN (6.mjesto), finale prvog „Demo festa Banja Luka“ te nastupi kao predgrupa bendovima Neverne bebe, Let 3 itd. Tokom postojanja benda, Anita je predstavila nekoliko autorskih pjesama koje su doprinijele uspjehu na spomenutim festivalima.

Prvi put nastupa kao samostalni autor nakon raspada benda Venus početkom 2012. godine. Iz ranijeg perioda je ostalo nekoliko neobjavljenih pjesama, nastajale su neke nove, ali je oduvijek postojala tendencija da se ostvari želja iz djetinjstva – vlastiti studio i aranžmani. Prvih 5 godina samostalne karijere nije obilježilo nijedno izdanje i to je bio period u kojem su se dešavali mnogobrojni nastupi u Mostaru i okolici. Postojala je doza i straha i nejasnoće: šta uraditi i kako doći do zvaničnih izdanja. Šta znači biti profesionalni muzičar, kantautor? Priključuje se Mostar Rock School 2015. godine i tada kreće i proučavanje muzičke produkcije i nabavka opreme. 2016. godine postaje basistkinja benda „Catarza“, što je trajalo dvije godine. Veliki dio njenog života postala je Mostar rock school u kojoj je počela svirati bass gitaru, a kasnije i bubnjeve. Kasnije je na red došla elektronska produkcija koja je donijela neke nove ideje. Anita je opremila svoj mali kućni studio u kojem sprema nove ideje i aranžmane za svoj budući rad.

2017. Godine izlazi zvanično prvi singl „Korak naprijed“, kao rezultat projekta „Domaće note“ Muzičke produkcije BHRT-a (producent Adnan Mušanović), i time kreće izdavački put mostarske kantautorke. Nakon 4 mjeseca izlazi drugi singl „Put bez laži“ (producent Gabrijel Prusina).

2018. godine kreće u izdavanje trećeg zvaničnog singla pod nazivom „Sretna na dan“ (producent Damir Arslanagić), koji je rezultat pobjede na takmičenju u klubu Monument u Sarajevu, a uz singl predstavlja i svoj prvi spot. Spot je sniman u Mostaru, na nekoliko posebnih lokacija (Platani ispred Štefanijine vile, Konak stepenice i kula, Bajatova ulica, Špago pub). Željela je ponovo pokazati da će njena priča uvijek krenuti iz Mostara, iz BiH, a ne iz većih gradova zarad nekih većih ciljeva. Dvije promocije u junu mjesecu bile su osvrt na čitav muzički put od djetinjstva do danas. Ovom pjesmom željela je predstaviti svoj iskorak u profesionalniji pristup sceni. Čitavu 2018. godinu obilježili su mnogi kantautorski festivali u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Rušeu, na prostoru bivše države gdje ostvariva zapažene rezultate i upoznaje regionalnu kantautorsku scenu. Drugo mjesto festivala Takt u Srbiji, Druga nagrada žirija i Prva nagrada publike na festu Kantfest u Sloveniji ostaje kao veliki poticaj za daljnji rad. Na tim festivalima upoznaje mnogo svojih kolega kantautora i shvata da je ta scena mnogo uvezana na europskom nivou. Kraj godine obilježava proslavom Nove godine u Novom Sadu, nastupom prije benda Irie FM na trgu zajedno sa prijateljima kantautorima s festa Takt.

U 2019-oj godini desile su se promjene zvuka i ulaganje u opremu i live nastup. Anita više ne nastupa sama, a u toku je priprema promocije četvrtog singla “Utjeha” koji je po mnogo stvari poseban. Riječ je o najkraćoj pjesmi ikad, a onoj koja će najviše reći. Ovo je prvi singl u kojem je Anita skoro potpuni aranžer pjesme, a svi instrumenti osim bubnja su snimani u njenom malom kućnom studiju. Važno je istaknuti pomoć i podršku producenta Gabrijela Prusine koji je pjesmu doveo do finalnog, profesionalnog oblika. Do kraja godine desili su se novi kantautorski festivali, kao rezultat prošlogodišnjih gostovanja: Festival “Dva oka” (Proložac), „Iskre budućnosti“ Stolac s Amirom Medunjanin, Evergreen Fest Čitluk, Festival S.O.S. Maribor, Festival ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise Sarajevo, Festival Takt Novi Sad, „Advent 2019“ Mostar, te Sofia Singer Songwriter Fest (Sofia, Bugarska). U septembru je zvanično pokrenut i dizajniran oficijelni website: www.anitasunjic.ba

U 2020-oj godini svijet je doživio preokret koji je globalno donio promjene i prilagodbe. Planirani rad s bendom na albumu je zaustavljen, nije se desilo izdavanje novog singla, a desile su se neke suradnje s kolegama preko različitih online platformi. Tokom cijele godine dešavali su se festivali na kojima je Anita učestvovala samostalno kao revijalni dio večeri: Winterville Mostar, Mostarska Liska, ponovo Pitchwise festival Sarajevo, Festival ženskog prijateljstva u Tutinu.

U 2021-oj godini se nakon šestomjesečne pauze od nastupa vraća festivalskoj atmosferi: Art Femine 8, Festival feminističkog aktivizma i umetnosti Niš, Old Town Street Fest Mostar, Open City Mostar, po treći put otvara Festival Pitchwise Sarajevo, Mostarska liska, Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva “Planeta Ženera” Konjic, i na kraju godine Advent u Mostaru. U ovoj godini počinje audio snimanje idućeg singla „Ostavi trag“, kojim se vraća izdavanju i ponovo želi uspostaviti stari kontinuitet. Pjesma predstavlja suradnju s kolegom muzičarem, producentom Alenom Lemeševićem.

U 2022-oj godini sve je u znaku novog singla „Ostavi trag“, za šta se trenutno priprema i spot te će se organizirati promocija u Mostaru u prvoj polovini godine. Tekst pjesme je ljubavni, ali će spot imati mnogo širu poantu, za koju se veže stih: „Ostavi trag da prevarimo kraj“. Da prevarimo vrijeme koje nemilosrdno prolazi. Njena najveća misija je jednog dana nekom djetetu biti muzički uzor, ostaviti nešto vrijedno iza sebe što može drugima biti poticaj, izvor snage. Spot predstavlja povezanost muzike i sporta, prikazuje mladu djevojku koja se priprema za polumaraton, momka koji u njenoj borbi pronalazi razlog da promijeni svoj neuredni život, a Anita ovim spotom predstavlja i sebe iz prethodne godine, kada ju je Covid19 zahvatio baš u danima dešavanja Mostarskog polumaratona 2021 i upropastio spremanje za taj poduhvat. Ovaj spot i singl je simbol borbe za zdraviju i aktivniju verziju duše i tijela. Veliku podršku dao je cijeli tim organizacije utrke, kao i udruga Sanus motus te se snimanje spota odvijalo tokom zvanične utrke 19. marta. U petom mjesecu ponovo je zadužena za revijalni program Mostarske liske, a na kraju mjeseca odlazi na Festival ženskog prijateljstva u Tutin. Promocija pjesme bila je organizirana u Mostaru krajem juna, a događaj je bio dosta posjećen. Nakon kratkog odmora uslijedili su nastup u Srebrenici po prvi put što je značilo suradnju sa Adopt Srebrenica. Polovinom avgusta postaje član benda “Metalna higijena” kao ritam gitarist i prateći vokal. U septembru se ponovo desio Pitchwise festival u Sarajevu na kojem je ovaj put imala drugačiju ulogu – pripremiti repertoar pjesama koje je najviše voljela jedna heroina Žarana Papić koja nas je prerano napustila. Poslije par dana uslijedio je odlazak ponovo na Festival Takt u Novi Sad, gdje je osvojila prvo mjesto po mišljenju stručnog žirija za pjesmu “Nešto lijepo ostani”. Inače je ta pjesma najavljena kao idući singl koji će se raditi u studiju.